L’any 1746 Felipe V, boig i lligat al
llit, va expirar finalment. El seu tron va passar a Fernando VI qui va
continuar amb la política imperialista anterior. Aquell mateix any va començar
un seguit de males collites de cereals per Vila–rodona. Allò, i per desgràcia,
s’allargà fins al 1748 provocant l’ascens del preu del blat, una subseqüent
mala nutrició i un augment de la mortalitat infantil. Per sort allò sols fou un
parèntesi davant l’acceleració dels esdeveniments. Per una banda una millora
fiscal i per l’altra més beneficis agrícoles. Durant aquella meitat de segle
XVIII va sobrevenir una millora fiscal per ordre reial. El percentatge a pagar
per la quantitat no satisfeta d’una compra, el censal, va baixar del 5 % al 3
%. Allò va afavorir a molts camperols que, tot i ser amos de les seves llars,
encara havien de pagar el censal als descendents del primer venedor de la
finca. Però el fet més important d’aquella meitat de segle fou que l’expansió
de la vinya i la producció d’aiguardent resultaven uns fets consumats. Aquelles
innovacions, amb un mercat americà assedegat, feien progressar el Camp de
Tarragona. En foren senyals d’allò dos fets a Vila–rodona, la reducció dels
sembrats en favor de la vinya, i el creixement immobiliari registrat. En els
capbreus del 1744 al 1779 es va passar de 264 cases a 305, senyal de l’augment
de la pagesia dedicada a cultivar raïm. De fet la població de la vila s’havia
triplicat des del segle XVII. Vetaquí que Vila-rodona necessitava una expansió
urbanística fora de les seves antigues muralles. Ara molts horts serien coberts per cases al llarg del sud, est i nord
de la vila (Santesmases, 2016). El carrer de les Hortes a migjorn, el carrer de
la Font a ponent i el Raval de Sant Llorenç al nord foren vies que s’obriren
per a la construcció de noves cases amb els censals pertinents als amos dels
terrenys. Dos en foren molt importants, en Josep Huguet, doctor en drets i
resident a Barcelona, i en Francesc Guasch, metge del poble (Santesmases,
2016). Tot plegat, senyal que els grans amos eren gent o d’ofici alliberat o de
pagesia benestant.
Aquella expansió de la vinya va
provocar canvis ecològics i hidrològics importants en la vall del Gaià. El fet
que molts boscos es talessin per plantar-hi vinya va implicar l’inici d’una
forta desforestació. De fet, i a finals dels setanta, sols quedava un 22 % de
forest. Aquell procés culminà durant el segle següent amb una pèrdua gairebé
total del bosc i una reducció de la biodiversitat. De fet va davallar la
població de llops i senglars. El segon ha subsistit fins avui dia però el
primer fou finalment extingit. Aquella pèrdua dels boscos provocaria que el
cabal del Gaià fos més abundant però més inconstant. La falta de sòl forestal
feia que les pluges de tardor fossin poc infiltrades pel terreny. En
conseqüència gran part de la pluja anava a parar directament al riu provocant
una crescuda o gaianada. Allò implicava que el nombre i cabal d’aquelles
riuades va anar augmentant durant aquell segle i el següent. A més, i sense
tant boscany evapotranspirant, va disminuir la formació de núvols, la
freqüència de pluges suaus i van augmentar les tamborinades intenses i típiques
de regions desertificades. La gaianada que es detallarà de Sant Cinto va poder
tenir el seu context causal en tot allò.
Però aquella desforestació progressiva
mostrava el pas d’una agricultura de subsistència sota tradicions medievals a
una agricultura de mercat sota innovacions industrials. La Revolució Industrial
i la Il·lustració d’aquell segle XVIII estaven canviant el món. Aquell context
faria que la producció agrícola millorés amb la rompuda de més terres, més
terrasses de cultiu i amb més personal treballant-les. No obstant allò, les
millores agrícoles impulsades per la Il·lustració europea no aconseguiren
penetrar en el camp. La raó fou la resistència dels humans als canvis i
Vila–rodona portava segles de
tradicions medievals. Allí es continuaren emprant les mateixes eines del segle
X com aixades, càvecs, forques, garbelles o destrals. D’altra banda l’abonament
de la terra va continuar amb mètodes feudals com la rotació de cultius, el
guaret en els cereals, l’ús de fems, de cendres, de restes vegetals i de
formiguers (munts d’herbes cremant somort). Per aquella raó la productivitat de
les terres vilatanes continuà sent baixa i els canvis en l’agricultura foren
sols cosa de matisos. Un d’ells a Vila–rodona fou la substitució del bou per la
mula. Ambdós eren bons per a llaurar i transportar però el segon resultà més
resistent. Tot i així el nombre d’ases en aquell poble continuà sent
pràcticament el mateix.
Un aspecte que denotava la manca de
canvis a Vila–rodona era la mida de les finques. Les petites, les inferiors als
20 jornals, unes 12 ha, continuaven sent les més freqüents en favor d’una
minoria de grans. És a dir, seguia existint la dualitat entre una majoria de
pagesos humils i una minoria de benestants herència del segle passat. El mateix
passava amb les cases de Vila–rodona. De fet el 74 % de les cases de
Vila–rodona eren humils. De totes elles el 41 % pertanyien per herència i el 33
% per compra. Així doncs les grans finques i cases estaven en poques mans, però
sobretot en mans forasteres com mercaders de Barcelona que les arrendaven. El
preu dels lloguers es regia segons la categoria de les cases, sobre els 30 rals
per a les de segona i entre 60 a 80 per a les de primera. Aquelles últimes
tenien més cups de vi i grans corrals. En fi, que la diferència de classes
seguia estant polaritzada tot i l’expansió de la vinya, el creixement
demogràfic i l’avenç de la desforestació. No obstant allò sols faltava una cosa
per ampliar a Vila– rodona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Aquí pots deixar el teu comentari constructiu i per a qualsevol altra tema, ens veiem al camp