DAVID RABADÀ i VIVES (Barcelona, 1967), paleontòleg i divulgador científic, es va doctorar en Ciències Geològiques l'any 1995 per la Universitat de Barcelona treballant en diferents projectes científics en el CSIC. Ha publicat multitud d'articles tècnics sent els últims molt crítics amb algunes interpretacions realitzades per l’equip d’Atapuerca. Ha rebut els premis Fundació Eduard Fontseré (1996), l'esment especial en l'UPC de Ciència-ficció (1999), l'Albert Pérez Bastardas (2003), el Premi de Natura Ciutat de Valls (1992 i 1995), el Ciutat de Viladecans de narrativa com finalista (2005) i del Premi Guillem Bellavista també com finalista (2021). Li han publicat els llibres Un Déu per als Ignorants (2000), Les Cinc Cares de la Terra (2005), Educar, educamos todos (2007), Quién fracasó con el Fracaso Escolar (2008), Cristo Mito al Desnudo (2015), COVID19, Crisi i Oportunitats (2020), Prejuicios y Evolución Humana (2020), Evolució a la Terra (2022), La Palma Bonita (2022) i La Mirada de Islandia (2023). Ha estat coordinador i autor en diferents obres com Ciències de la Terra i del Medi Ambient (2008), Històries (2006), Homenaje al Dr. José Gibert Clols (2016), i finalment del llibre La Educación Cancelada (2022). Actualment és professor de Ciències Geològiques, vicepresident de la Societat Internacional de Geologia i Mineria, acadèmic de l'ACVC i cap de premsa de Professors de Secundària.

dissabte, 7 d’abril del 2018

133. Vila-rodona i la Renaixença independentista 2010


Davant tota la indignació social per la crisi i per les retallades de l'Estatut es va anar coent un moviment independentista català i pacífic. Des de la burgesia, món cultural i societat civil, es volia recuperar la història que el PP i adeptes intentaven esborrar o maquillar. Isabel Clara-Simó en Els Racons de la Memòria deia que la política professional ho ha esborrat, literalment, tot, i ha demostrat al món sencer que l’amnèsia és l’única forma de sobreviure en la convulsa de l’Estat espanyol. Un altre exemple estava en l’opinió  d’un doctor en ciències geològiques, i membre del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, CSIC. Aquell escrigué pel juny de 2009 que, en mi opinión, los catalanes son españoles que rechazan lo que la historia de España les ha brindado. Llàstima que la història no es construeix amb opinions sinó contrastant fets sota el mètode científic. Així doncs, i en el CSIC, millor continuar investigant que no sols opinant.

Arribat el 2010 la cosa no s’aturà i el Tribunal Constitucional va retallar encara més el castrat Estatut de Catalunya. Aquell juliol més d’un milió de catalans van sortir per Passeig de Gràcia de Barcelona farts de tant abús i exigint el dret a decidir. Molts de Vila-rodona hi eren presents. I l’11 de setembre d’aquell any va reunir a molts independentistes tot i que el president Montilla i el seu govern de la Generalitat no van saber reaccionar. En fi, que davant la manca de solucions a la crisi i el poc cas i respecte a les institucions catalanes en assumptes de llengua, educació i inversió, irremeiablement el moviment independentista català s’expandí i passà com una onada per damunt dels polítics. El poble de Vila–rodona, de tradició no monàrquica en el XVIII, liberal en el XIX i republicana en el XX, ara li tocava ser independentista en el XXI.

Oblidant l’endeutament de l’autonomia i els afanys independentistes, aquell 10 d'agost de 2010 el president Montilla va venir a inaugurar el nou polisportiu a Vila–rodona. Més falta feia un bon edifici escolar, que feia anys s’havia enrunat, que no pas un camp d’esports cobert. En fi, que la política s’havia tornat boja, o mediocre, o perversa, o tot junt alhora. Els únics que tocaven de peus a terra eren els qui la cultivaven. Aquella verema de 2010, tot i a la gaianada del 17 de setembre, va venir amb millores mecàniques importants. Els pagesos, i davant la crisi, s’espavilaven reduint sous i millorant la qualitat del raïm durant la recol·lecció. És a dir, fou un dels primers anys amb màquines de recol·lecció automàtica. Si més no la crisi estava provocant l’enginy i l’esforç de molts esborrant la contractació de molts veremadors com antany. Ara les màquines ho collirien millor. Mentre, aquell 2010, va acabar amb una tardor excel·lent de bolets.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots deixar el teu comentari constructiu i per a qualsevol altra tema, ens veiem al camp